Kontrolno natjecanje HPS-a - rezultati

Napokon, nakon dva mjeseca bez plivačkih natjecanja u Hrvatskoj...

Objavljeno: 19. veljače 2021.

Nove Web stranice

Izvršni odbor Hrvatskog plivačkog saveza je odlučio osvježiti IT sustav.

Objavljeno: 16. veljače 2021.

Jedan od zadataka koji je u tekućem mandatu ispred sebe postavio predsjednik Vladislav Veselica, odnosno Izvršni odbor Hrvatskog plivačkog saveza, je osvježavanje IT sustava.

Ispred vas su osvježene Web stranice koje su tek "vrh sante leda". U sljedećih nekoliko godina planiramo proširiti evidencije u bazama podataka pa posljedično i analize i izvještaje. Također planiramo još jaču integraciju naših članova - i klubova i plivača - u sustav Saveza.

Ispričavamo se ako u ovom prijelaznom periodu bude poteškoća u radu, nastojat ćemo ih pravovremeno uočavati i otklanjati.

Kontrolno natjecanje HPS-a

... odlučeno je da se u datumu od 20.- 21.02.2021. godine održi Kontrolno natjecanje HPS-a u Rijeci.

Objavljeno: 10. veljače 2021.

Izvršni odbor Hrvatskog plivačkog saveza na 56. online sjednici odlučio je da se Miting Victoria - Primorje odgađa za 20. -21. 03.2021. godine.

Nastavno na ovu Odluku odlučeno je da se u datumu od 20.- 21.02.2021. godine održi Kontrolno natjecanje HPS-a u Rijeci.

Predprijave na LENED-u su otvorene jer će broj natjecatelja zbog epidemioloških mjera biti ograničen.

Apel za dopuštanje treninga plivačkog sporta

Od samog izbijanja pandemije, Hrvatski plivački savez kontinuirano poduzima sve moguće aktivnosti na zaštiti interesa svojih članova i plivačkog sporta.

Objavljeno: 23. siječnja 2021.
Damir Krajac/Cropix

Hrvatski plivački savez još jednom se, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, obraća svim nadležnim institucijama sa zamolbom da se najžurnije moguće na razini cijele Republike Hrvatske dopusti povratak u bazene svim plivačima, natjecateljima i ostalim članovima plivačkih klubova, te normalan nastavak treninga koji su prekinuti zbog pandemije.

U ovom trenutku smatramo važnim istaknuti kako je prema relevantnim znanstvenim istraživanjima plivanje uvršteno u skupinu sportova s najmanjim rizikom od prijenosa bolesti COVID-19. Plivački treninzi odvijaju se u kloriranoj vodi, a veoma vlažan zrak u sportskim objektima s bazenima je prema tvrdnjama znanstvenika izrazito nepogodan za prijenos virusa SARS CoV-2. Bavljenje sportom i redovita fizička aktivnost ključni su elementi tjelesnog i duševnog zdravlja. Hrvatski plivački savez zajedno sa svim plivačkim klubovima dokazao je tijekom protekle godine odgovornost i dosljednost u provedbi epidemioloških mjera, kao i činjenicu da je plivanje kao nekontaktni sport koji se odvija u okruženju bazena aktivnost gotovo nepostojećeg rizika zaraze.

Stoga ovim putem pozivamo Nacionalni stožer Civilne zaštite i druge nadležne institucije da prilikom revizije epidemioloških mjera koja je u tijeku uzmu u obzir argumente u prilog plivačkom sportu te ublaže ograničenja s kojima se trenutno suočava, a koja su stroža čak i od onih propisanih za ekipne sportove.

Hrvatski plivački sport, koji je do sada dao vrhunske rezultate i prvake, sada trpi potencijalno nepopravljivu štetu, mladi plivači gube formu u ključnim trenutcima svoje karijere, pa čak i napuštaju sport. Paradoksalno, mnogi bazeni otvoreni su za građane koji se mogu na njima rekreirati, a mladi nacionalni prvaci zbog stroge kategorizacije nemaju pravo trenirati.

Od samog izbijanja pandemije, Hrvatski plivački savez kontinuirano poduzima sve moguće aktivnosti na zaštiti interesa svojih članova i plivačkog sporta, a najvažniji od njih u ovom je trenutku osiguranje najboljih mogućih uvjeta rada članovima saveza, klubovima i plivačima. Apeliramo još jednom na Vladu Republike Hrvatske, Nacionalni stožer Civilne zaštite, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor – vratite plivače u bazene!

Kao i uvijek do sada, Hrvatski plivački savez otvoren je za dijalog sa svim nadležnim institucijama, kao i sa članstvom. Zahvaljujući takvom dijalogu do sada smo tijekom ove pandemije realizirali niz prijeko potrebnih aktivnosti od kojih ćemo ovdje spomenuti samo neke:

• U suradnji s drugim institucijama radili smo na osiguravanju državnih potpora za isplaćivanje plaća trenerima koje se financiraju iz članarina, kao i na iznalaženju rješenja za financiranje plaća trenera nakon pandemije;
  • Kontinuirano smo davali prijedloge nadležnim institucijama o provedbi mjera uz koje bi se na epidemiološki siguran način provodili treninzi i natjecanja, te povratno informirali klubove o odlukama nadležnih tijela te dostavljali upute za njihovu provedbu;
  • Prema potrebi i na zahtjev članstva pribavljali smo od nadležnih tijela tumačenja pojedinih odluka;
  • Kontinuirano smo komunicirali s nadležnim osobama iz Ministarstva turizma i sporta oko provedbe projekta “Hrvatska pliva” koji je dio “Nacionalnog programa športa 2019.-2025.”, a koji je Ministarstvo odgodilo zbog pandemije;
  • Uspješno smo organizirali Prvenstvo Hrvatske u plivanju te uz primjenu svih epidemioloških mjera, kao i suvremene tehnologije poput tunela za dezinfekciju, okupili više od 450 natjecatelja, a da nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze. Prvenstvo se moralo održati bez gledatelja, ali smo osigurali live prijenos na internetu za sve ljubitelje plivačkog sporta i navijače;
  • Na donošenje najstrože odluke kojom je u studenom prošle godine pravo na održavanje treninga ograničeno na sportaše I., II. i III. kategorije, kojih je u našem sportu samo oko 80, žurno smo reagirali te zatražili od svih nadležnih tijela da se dopusti i trening ostalim sportašima, budući da pravo na nastup na natjecanju najvišeg ranga u našem sportu - Prvenstvu Hrvatske - imaju i drugi sportaši. Naš zahtjev da se treninzi dopuste svim sportašima koji su ispunili normu za PH nažalost nije prihvaćen.

Sve započete aktivnosti i dalje nastavljamo te smo uvjereni kako ćemo uspjeti zajednički izboriti rješenja koja će omogućiti opstanak i daljnji razvoj plivačkog sporta u Republici Hrvatskoj. U  ovom trenutku je najvažnije da se svim plivačima, a osobito onima iz mlađih dobnih kategorija, čim to bude moguće osigura povratak u bazene u epidemiološki sigurnim uvjetima.

Kao i uvijek, Hrvatski plivački savez stavlja se na raspolaganje Nacionalnom stožeru Civilne zaštite i svim drugim nadležnim institucijama za zajednički rad na osmišljavanju i provedbi epidemioloških mjera koje će nam u predstojećem razdoblju omogućiti povratak redovnim treninzima i drugim aktivnostima.

Odgoda Regionalnih kadetskih prvenstava i Kadetskog PH

Objavljeno: 21. siječnja 2021.
0

Na temelju čl. 46. Statuta HPS-a, Izvršni odbor HPS-a donio je na 54. Elektroničkoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 18.-21.01.2021.g., na daljinu, javnim glasovanjem, Odluku o odgađanju Regionalnih kadetskih prvenstava i Kadetskog prvenstva Hrvatske.