Home
Plivači
Rezultati
Dokumenti
Kalendar
Reprezentacija
Razno
Linkovi

HRVATSKI PLIVAČKI SAVEZ
Mihovljanska 7
10000 Zagreb - Hrvatska
tel. +385 (0)99 200 9260
tel. +385 (0)99 526 9267
tel. +385 (0)1 301 2338
tel. +385 (0)1 301 2339
fax. +385 (0)1 301 2337
hps01@globalnet.hr

OIB 25406717378
IBAN HR91 2360 0001 1015 72733

Official Sponsor of the
Croatian Swimming Federation

Arena
HEP
JANAF Unirent
Jadrolinija PBZ
HPS mini GP
Kvalificirani za PH
FINA LEN Omega timing HADA

Vijesti
23.01.2021. - Apel za dopuštanje treninga plivačkog sporta

Hrvatski plivački savez

Primatelji:
Vlada Republike Hrvatske
Ministarstvo turizma i sporta
Nacionalni stožer Civilne zaštite
Hrvatski olimpijski odbor
Mediji

Predmet: Otvoreno pismo - Apel za dopuštanje treninga plivačkog sporta

Poštovani,

Hrvatski plivački savez još jednom se, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, obraća svim nadležnim institucijama sa zamolbom da se najžurnije moguće na razini cijele Republike Hrvatske dopusti povratak u bazene svim plivačima, natjecateljima i ostalim članovima plivačkih klubova, te normalan nastavak treninga koji su prekinuti zbog pandemije.

U ovom trenutku smatramo važnim istaknuti kako je prema relevantnim znanstvenim istraživanjima plivanje uvršteno u skupinu sportova s najmanjim rizikom od prijenosa bolesti COVID-19. Plivački treninzi odvijaju se u kloriranoj vodi, a veoma vlažan zrak u sportskim objektima s bazenima je prema tvrdnjama znanstvenika izrazito nepogodan za prijenos virusa SARS CoV-2. Bavljenje sportom i redovita fizička aktivnost ključni su elementi tjelesnog i duševnog zdravlja. Hrvatski plivački savez zajedno sa svim plivačkim klubovima dokazao je tijekom protekle godine odgovornost i dosljednost u provedbi epidemioloških mjera, kao i činjenicu da je plivanje kao nekontaktni sport koji se odvija u okruženju bazena aktivnost gotovo nepostojećeg rizika zaraze.

Stoga ovim putem pozivamo Nacionalni stožer Civilne zaštite i druge nadležne institucije da prilikom revizije epidemioloških mjera koja je u tijeku uzmu u obzir argumente u prilog plivačkom sportu te ublaže ograničenja s kojima se trenutno suočava, a koja su stroža čak i od onih propisanih za ekipne sportove.

Hrvatski plivački sport, koji je do sada dao vrhunske rezultate i prvake, sada trpi potencijalno nepopravljivu štetu, mladi plivači gube formu u ključnim trenutcima svoje karijere, pa čak i napuštaju sport. Paradoksalno, mnogi bazeni otvoreni su za građane koji se mogu na njima rekreirati, a mladi nacionalni prvaci zbog stroge kategorizacije nemaju pravo trenirati.

Od samog izbijanja pandemije, Hrvatski plivački savez kontinuirano poduzima sve moguće aktivnosti na zaštiti interesa svojih članova i plivačkog sporta, a najvažniji od njih u ovom je trenutku osiguranje najboljih mogućih uvjeta rada članovima saveza, klubovima i plivačima. Apeliramo još jednom na Vladu Republike Hrvatske, Nacionalni stožer Civilne zaštite, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor – vratite plivače u bazene!

Kao i uvijek do sada, Hrvatski plivački savez otvoren je za dijalog sa svim nadležnim institucijama, kao i sa članstvom. Zahvaljujući takvom dijalogu do sada smo tijekom ove pandemije realizirali niz prijeko potrebnih aktivnosti od kojih ćemo ovdje spomenuti samo neke:

  • U suradnji s drugim institucijama radili smo na osiguravanju državnih potpora za isplaćivanje plaća trenerima koje se financiraju iz članarina, kao i na iznalaženju rješenja za financiranje plaća trenera nakon pandemije;

  • Kontinuirano smo davali prijedloge nadležnim institucijama o provedbi mjera uz koje bi se na epidemiološki siguran način provodili treninzi i natjecanja, te povratno informirali klubove o odlukama nadležnih tijela te dostavljali upute za njihovu provedbu;

  • Prema potrebi i na zahtjev članstva pribavljali smo od nadležnih tijela tumačenja pojedinih odluka;

  • Kontinuirano smo komunicirali s nadležnim osobama iz Ministarstva turizma i sporta oko provedbe projekta “Hrvatska pliva” koji je dio “Nacionalnog programa športa 2019.-2025.”, a koji je Ministarstvo odgodilo zbog pandemije;

  • Uspješno smo organizirali Prvenstvo Hrvatske u plivanju te uz primjenu svih epidemioloških mjera, kao i suvremene tehnologije poput tunela za dezinfekciju, okupili više od 450 natjecatelja, a da nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze. Prvenstvo se moralo održati bez gledatelja, ali smo osigurali live prijenos na internetu za sve ljubitelje plivačkog sporta i navijače;

  • Na donošenje najstrože odluke kojom je u studenom prošle godine pravo na održavanje treninga ograničeno na sportaše I., II. i III. kategorije, kojih je u našem sportu samo oko 80, žurno smo reagirali te zatražili od svih nadležnih tijela da se dopusti i trening ostalim sportašima, budući da pravo na nastup na natjecanju najvišeg ranga u našem sportu - Prvenstvu Hrvatske - imaju i drugi sportaši. Naš zahtjev da se treninzi dopuste svim sportašima koji su ispunili normu za PH nažalost nije prihvaćen.

Sve započete aktivnosti i dalje nastavljamo te smo uvjereni kako ćemo uspjeti zajednički izboriti rješenja koja će omogućiti opstanak i daljnji razvoj plivačkog sporta u Republici Hrvatskoj. U ovom trenutku je najvažnije da se svim plivačima, a osobito onima iz mlađih dobnih kategorija, čim to bude moguće osigura povratak u bazene u epidemiološki sigurnim uvjetima.

Kao i uvijek, Hrvatski plivački savez stavlja se na raspolaganje Nacionalnom stožeru Civilne zaštite i svim drugim nadležnim institucijama za zajednički rad na osmišljavanju i provedbi epidemioloških mjera koje će nam u predstojećem razdoblju omogućiti povratak redovnim treninzima i drugim aktivnostima.


21.01.2021. - Odgoda regionalnih kadetskih prvenstava i Kadetskog PH

Na temelju čl. 46. Statuta HPS-a, Izvršni odbor HPS-a donio je na 54. Elektroničkoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 18.-21.01.2021.g., na daljinu, javnim glasovanjem, Odluku o odgađanju Regionalnih kadetskih prvenstava i Kadetskog prvenstva Hrvatske.


22.12.2020. - Podsjetnik uz važne novosti u vezi registracija za 2021. godinu

Podsjećamo Vas da su članice HPS-a dužne na prijelazu godine u online sustavu Hrvatskog plivačkog saveza (LENED-u) do 31.12.2020. izvršiti produljenje registracije svojim članovima koji žele steći pravo nastupa i sudjelovanja na natjecanjima u narednoj godini. (zbog novonastale situacije ove godine iznimno od 25.12.2020. do 15.01.2021. godine)

Također, podsjećamo klubove da je prema Pravilniku o registraciji, registraciju potrebno produžiti uz plivače i trenerima, plivačkim sucima, veteranima, te službenim osobama kluba na natjecanju.

Iznos pojedinačnih taksi za registraciju:
Kategorija 1 (početnici, mlađi kadeti) - 50,00 kn
Kategorija 2 (suci, veterani, treneri, službene osobe na natjecanju) - 100 kn
Kategorija 3 (kadeti, ml. juniori, juniori, ml. seniori, seniori)-150,00 kn

Članak 21.
Svaki natjecatelj koji želi steći pravo nastupa i sudjelovanja na natjecanjima, tj. koji želi dobiti ili produžiti registraciju, dužan je uplatiti pojedinačnu godišnju taksu HPS-u.

Visinu takse određuje Izvršni Odbor HPS-a.

Članak 22.
Registraciju za narednu natjecateljsku sezonu moraju ishodovati i svi treneri, plivački suci, te sve službene osobe na natjecanju.

LENED sustav je ažuriran 13.12.2020. te se uredno mogu registrirati/kliknuti opcije: trener, plivač, sudac i službena osoba.

S obzirom na Pravilnik o registraciji članova HPS-a te pandemiju i ograničavanje broja osoba, donosi se odluka s jasnim posljedicama, a na korist svim članicama:

UVODI SE OBAVEZA REGISTRACIJE SVIM OSOBAMA IZ KATEGORIJE 2 (treneri, suci, veterani, službene osobe s naglaskom na trenere i službene osobe), u protivnom ako takva osoba nije registrirana u LENED-u, ISTA NE MOŽE DOBITI AKREDITACIJU ZA ULAZAK NA BAZEN ZA PROGRAME HPS-a, kao što su: Regionalno PH, PH i dr. Jasan stav je kako će ova odluka uvelike motivirati članice da redovno vrše registracije trenera i službenih osoba, kao i olakšati tijek provedbe natjecanja u uvjetima pandemije jer će na bazen imati pravo pristupa isključivo sportaši, njihovi treneri, suci i službene osobe.

U slučaju bilo kakvih poteškoća u postupku registriranja molimo odmah javite uredu Saveza.


    Dokument
20.12.2020. - Produljenje prijava za upis na Plivačko učilište

Poziv za upis polaznika u program osposobljavanja za obavljanje poslova trenera/trenerice plivanja produljuje se te je novi rok za prijave 15. siječanj 2021.godine do 23:59 sati.

Program osposobljavanja realizirat će se provedbom nastavnog plana i programa u fondu od 274 sata redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 114 sati, vježbe se izvode u trajanju od 70 sati, a praktična nastava u trajanju od 90 sati. Navedeni program predstavlja osnovnu (početnu) razinu osposobljenosti za obavljanje stručnih poslova u PLIVANJU.

U program osposobljavanja za obavljanje poslova trenera/ice plivanja može se upisati osoba koja ima:
• završeno srednjoškolsko obrazovanje
• navršenih 18 godina života
• liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
• potvrdu kluba o aktivnom bavljenju plivanjem
• specifične vještine i znanja iz plivanja koje je polaznik stekao kroz neformalno učenje i koja dokazuje kroz prijemni ispit.

Prijavnicu i potrebne dokumente potrebno je poslati na e-mail biljanakuzmanic2@gmail.com 
Svi kandidati bit će obaviješteni o ispunjavanju uvjeta natječaja putem e-pošte do 17. siječnja 2021. godine, te točnom vremenu prijemnog ispita koji će se održati 20. siječnja
2021. godine.

Nastavni program bit će realiziran u periodu od kraja siječnja 2021. do lipnja 2021. godine.
Način održavanja nastave ovisit će o epidemiološkoj situaciji o čemu će polaznici biti pravovremeno obaviješteni.


17.-19.12.2020. - Susret vrhunskih plivača I, II i III kategorije

Plivački klub Dubrava organizira

Susret vrhunskih plivača I, II i III kategorije

1. dio 17.12.2020. u 16

2. dio 18.12.2020. u 16

3. dio 19.12.2020. u 8

 

 

 

400 slobodno

100 slobodno

200 slobodno

50 leptir

50 prsno

50 leđno

100 prsno

200 leptir

100 leptir

200 leđno

100 leđno

200 prsno

50 slobodno

200 mješovito

100 mješovito

400 mješovito

800 slobodno

1500 slobodno


    Raspis    Lista prijava    Startna lista    1. dio    2. dio    3. dio
Official Sponsor of the
Croatian Swimming Federation

TRAŽILICA
tekst za traženje

© hrvatski plivački savez, webmaster@hrvatski-plivacki-savez.hr